Obožavaš talijansku kuhinju, a posebice tjesteninu? Onda nećeš više moći bez ovih 12 savjeta talijanskih kuhara

Image
Foto: Thinkstock

Nije svaki tip tjestenine za svaki umak jer možeš dobiti jednu neukusnu bljuzgu

16.10.2017.
14:00
Thinkstock
VOYO logo

Talijanska kuhinja zapravo je jedna od onih koju će malo tko odbiti jer je jednostavno ukusna, lagana i brzo ju se sprema. No, ne znamo svi skuhati, primjerice, špagete kako spada pa nam ispadnu savršene.

Možda mislite da je kuhanje tjestenine nije znanstvena fantastika, ali nije dovoljno samo zakuhati vodu i ubaciti špagete unutra. Talijanski kuhari uvijek imaju par aseva u rukavu kada se radi o njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Evo o kojima se radi, dobro će ti doći:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češnjak nemoj sjeckati

Image

Najbrži način za rezanje češnjaka nije nož već Mikroplane ribež. Radi se o dugačkom uskom ribežu koji je savršen za ribanje manjih stvari poput češnjaka, čokolade, manjih komada sira itd. S druge strane, naribani češnjak bolje upija maslac i maslinovo ulje od nasjeckanog, čineći svako jelo ukusnijim.

Vodi za tjesteninu dodaj dosta soli

Vjerojatno znaš da moraš posoliti vodu prije kuhanja tjestenine, ali znaš li koliko soli je potrebno? Na svaku litru vode ide 1 i pol žlica soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupa na žlici za špagete je tu s razlogom

Ona rupa na žlici za špagete inače služi kao mjerica za jednu porciju. Znači, nema više tone špageta koje ne možeš pojesti...

Mesne okruglice kuhaj u umaku

Image

SONY DSC

Tajna za kuhanje tipičnih talijanskih mesnih okruglica je sljedeća: Prvo ih kratko popržite na malo maslinova ulja, a zatim ih dodajte umaku od rajčice. Neka lagano krčkaju dok nisu potpuno kuhane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parmezan naibaj i zamrzni

Jedan jako dobar trik je zamrzavanje naribanog parmezana kako se ne bi pokvario. Ovako ćeš ga uvijek imati pri ruci za posipati po tjestenini s umakom. Njam!

Nije svaka tjestenina za svaki umak

Bez obzira što se možda čini da je tjestenina samo tjestenina, ipak nije tako. Svaki tip tjestenine odgovara drugom tipu umaka jer se drukčije sljubljuju. Pesto od bosiljka najbolje ide s fusillima, carbonara umak sa špagetima, a bolonjez sa širokim rezancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristi vino kod kuhanja tjestenine

Image

Vino umacima daje odličan šmek, samo treba izabrati pravo. U crvene umake obično ide crveno vino, a u bijele bijelo, makar je uvijek dobro eksperimentirati.

Napravi sama svoju tjesteninu

Ne treba ti mašina za tjesteninu jer je lako možeš napraviti ručno, a i ukusnija je od kupovne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaće krušne mrvice bolje su od kupovnih

A sve što trebaš napraviti jest samljeti kruh star nekoliko dana te mrvice držati u hladnjaku. Pohana piletina nikad nije bila bolja!

Tjesteninu kuhaj al dente

Image

Ne moraš se držati uputa o vremenu kuhanja tjestenine koje si pročitala na pakiranju jer ćeš ju redovito prekuhati. Ona uvijek mora biti 'pod zub' iz razloga što se nakon kuhanja prebacuje u umak i tamo je dovršavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bacaj vodu u kojoj se kuhala tjestenina

Neka ti ona posluži za zgušnjavanje umaka pa nećeš morati koristiti vrhnje, brašno ili kukuruzni škrob.

Uloži u kvalitetno maslinovo ulje

Nije svako maslinovo ulje isto niti je iste kvalitete pa se malo raspitaj kako bi našla nekoga tko radi vlastito ulje ;)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo