'KOMPLEKSNA I OSJETLJIVA TEMA' / HPK zabrinut zbog mogućeg odobrenja povećanja broja vukova, ministarstvo opovrgava

Image
Foto: RTL

HPK tvrdi da bi odobrenje povećanja populacije vukova bilo 'suprotno interesima hrvatske poljoprivrede'

14.5.2024.
14:25
RTL
VOYO logo

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zabrinuta je da bi predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na sjednici COREPER - Odbora stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije (EU) mogli glasati za povećanje populacije vukova u EU-u, no ministarstvo to opovrgava.

HPK ističe da vukovi posljednjih godina čine veliku gospodarsku štetu poljoprivrednicima svojim sve češćim napadima na stoku, pa bi odobrenje povećanja njihove populacije bilo "suprotno interesima hrvatske poljoprivrede". Zbog toga će, kako se najavljuje, HPK pozvati poljoprivrednike "na mini prosvjede narednih dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HPK navode kako je do njih došla informacija da će se na sastanku COREPER-a 15. svibnja glasati o toj temi. Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su poručili kako reakcija HPK nije osnovana jer ono na što komora upozorava nije tema sastanka COREPER-a.

Cilj su sutrašnje rasprave na COREPER-u, kako su naveli, smjernice za daljnji rad na prijedlogu Odluke Vijeća o stajalištu koje u ime EU-a treba zauzeti u sklopu pripreme za sastanak Stalnog odbora Konvencije u pogledu podnošenja prijedloga za izmjenu dodataka II. i III. Konvencije o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa, odnosno neće biti rasprave ni glasovanja oko samog sadržaja Odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompleksna i osjetljiva tema

Kako je rasprava o sadržaju odluke tek započela na razini Radne skupine za međunarodna okolišna pitanja – bioraznolikost (WPIEI Biodiversity), stav Republike Hrvatske je da se rasprava treba i dalje nastaviti na toj razini, kazali su iz Ministarstva napominjući kako će se krajem 2024. u okviru Konvencije odlučivati o statusu zaštite vuka, ako odluka dođe na dnevni red.

Ako bi se na Konvenciji donijela odluka o smanjenju zaštite vuka, tada predstoji odlučivanje o njegovom statusu na razini EU Direktive o staništima, naveli su iz Ministarstva napominjući kako se tek tada eventualne promjene mogu reflektirati i na domaće zakonodavstvo i promjenu razine zaštite vuka u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu i kako je upravljanje populacijom vuka kompleksna i osjetljiva tema te kako već i danas postoje mehanizmi za dopuštanje interventnog odstrjela koje je Ministarstvo u nekoliko navrata odobrilo.

Prema podacima koje su iznijeli, u Hrvatskoj su procijenjena 43 čopora s 5-6 jedinki, a brojno stanje je promjenjivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Čopor vukova hara okolicom Petrinje i ubija stoku:

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo